Twijfel je tussen het kopen van een auto of motor? Lees dan snel verder. Beide voertuigen hebben voor- en nadelen. In dit artikel zijn deze voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

De aanschaf van het voertuig

Auto’s en motoren zijn beide in verschillende prijscategorieën te koop. Hierdoor kan je zelf kiezen voor welk budget je een auto of motor wilt aanschaffen. Bij auto's en motoren hangt de prijs ook af van of je kiest voor een nieuwe of tweedehandse auto of motor. Bij beide voertuigen geldt hoe meer functionaliteiten je wilt, hoe duurder het voertuig wordt.

De kosten voor een verzekering

De kosten van een verzekering verschillen niet heel veel. De precieze kosten hangt onder andere af van de prijs van de aanschaf van je voertuig. Als je voor hetzelfde budget een auto of motor wilt kopen, zullen de kosten voor een auto verzekering en motorverzekering niet heel veel schelen. Bij beide verzekering kun je ook dezelfde aanvullende verzekering afsluiten, zoals pechhulp afsluiten. Daarnaast geldt ook bij beide verzekeringen dat hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe voordeliger je verzekering is. Een verschil bij een motorverzekering is dat je bij deze verzekering niet alleen de motor moet verzekeren. Je moet namelijk ook je accessoires verzekeren, zoals je helm en slot. Sluit je een diefstalverzekering af? Houd er dan rekening mee dat je alleen verzekerd bent voor diefstal als je je motor op slot doet met een speciaal kettingslot. In de voorwaarden van je verzekering staat wat voor slot je moet gebruiken. Bij een diefstalverzekering voor een auto hoef je geen speciaal extra slot te nemen. Je kunt je auto wel extra beschermen tegen diefstal met een stuurslot, maar dat is niet verplicht.

Mate van veiligheid

Met betrekking tot de veiligheid is er wel een groot verschil tussen een motor en auto. In een auto ben je veel meer beschermd dan op een motor. Je bent immers omringd door de auto. Hierdoor zul je bij een ongeval niet zo snel op straat belanden. Bij een motorongeluk val je bijna altijd van de motor af. Als je op een hoge snelheid rijdt maak je een erg grote klap. Je kunt jezelf meer beschermen door speciale motorkleding te dragen, maar zelfs dan ben je nog erg kwetsbaar.

Mogelijkheden om te parkeren

Een motor mag je parkeren in een auto parkeervak. Als je dat doet moet je hiervoor ook parkeerkosten betalen, indien je parkeert in een omgeving waar betaald parkeren geldt. Je kunt je motor echter ook op de stoep zetten. Dit mag alleen als voetgangers hier geen last van hebben. Daarnaast mag dit niet op plekken waar een bord staat dat dit verboden is. 

 

Daarnaast is een groot voordeel van een motor dat je hiermee auto’s kunt inhalen. Hierdoor heb je minder last van files op de motor. Het inhalen van auto’s maakt je echter wel weer meer kwetsbaar. Weeg goed de voor- en nadelen af voordat je een beslissing maakt!